Η Χρήση των Tablets στην Εκπαίδευση

Η Χρήση των Tablets στην Εκπαίδευση

Πώς επιδρά στις επιδόσεις των μαθητών;

Όταν κάποτε ρωτήσαν ένα μαθητή σχετικά με την έλλειψη χρήσης της τεχνολογίας μέσα στην τάξη η απάντηση του ήταν άμεση: “Όταν μπαίνω στην αίθουσα για μάθημα, αισθάνομαι σα να μπαίνω σε αεροπλάνο. Εκεί μου ζητούν να κλείσω οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή έχω μαζί μου. Όσο διαρκεί το ταξίδι αισθάνομαι αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο”. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν πρέπει να κάνουμε τον μαθητή να αισθάνεται απομονωμένος ή αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο εξωτερικό έχουν ήδη κάνει τεράστια βήματα:

  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι υπολογιστές άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε κάποια σχολεία, ήδη, από τη δεκαετία του ’60 και του ’70, ενώ από τη δεκαετία του 1990 αναπτύχθηκαν προγράμματα πλήρους χρήσης των νέων τεχνολογιών.
  • Ένα γυμνάσιο στο Κεντ έγινε η πρώτη σχολική μονάδα στη Βρετανία που εφοδίασε κάθε έναν από τους 1.400 μαθητές με ένα iPad.
  • Στον τομέα πρωτοπορούν, επίσης, σχολεία στις σκανδιναβικές χώρες. Μάλιστα, στη Φινλανδία υπάρχουν σκέψεις να αντικατασταθούν και τα τετράδια με tablets και τα παιδιά θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο.

Εδώ στην Κύπρο, ως εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να επιχειρήσουμε να προσδώσουμε στην τεχνολογία τη θέση που της αναλογεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή ως εργαλείο διερεύνησης και μάθησης και όχι ως ευκαιρία για ανούσια διασκέδαση ή μέσο για άσκοπες πλοηγήσεις. Τότε, ίσως έχουμε μπροστά μας μία άλλη οπτική γωνία. Αντίθετα με την παραδοσιακή άποψη που θέλει κάθε τι ευχάριστο να αποσπά την προσοχή στην τάξη, το μυστικό των τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι μαθαίνουν.

Eκτός από τους διαδραστικούς πίνακες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο Φροντιστήριο μας χρησιμοποιούμε τα tablets κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επειδή θεωρούμε πως η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά το παιδί, και τον δάσκαλο, στην εκπαιδευτική διαδικασία:

  • Έρευνες έχουν δείξει πως παρατηρείται αύξηση της παραγωγικότητας των μαθητών.
  • Εκτός από σημειώσεις, φυλλάδια και κείμενα που είναι αμέσως διαθέσιμα, ένα tablet διαθέτει και άλλα εργαλεία, όπως εκπαιδευτικά παιχνίδια και εφαρμογές που θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα αυτό που μαθαίνουν στην πραγματικότητα.
  • Ο μαθητής έχει την ευκαρία να προσεγγίσει μια νέα πληροφορία με διαφορετικούς τρόπους (βίντεο, εικόνες, μουσική κτλ.)
  • Καλλιεργεί την πρωτοβουλία στα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τον εφοδιάζει με χρήσιμα εργαλεία (εφαρμογές, διαδικτυακές σημειώσεις κτλ.)
  • Ενθαρρύνει την έρευνα,αντί την απλή αντιγραφή, μέσω της αναζήτησης πληροφοριών και σύμφωνα με κριτήρια επιλογή τους.
  • Τα tablets μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αφου παρέχουν στους εκπαιδευτικούς ένα σύνολο από εργαλεία διδασκαλίας, όπως διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις βίντεο, forums συζητήσεων και πολλά άλλα. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν βρει ένα νέο τρόπο για να προσεγγίζουν τους μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, όπως ο αυτισμός, η δυσλεξία κτλ.
  • Τέλος, στο Φροντιστήριο μας χρησιμοποιούμε τα tablets  στηριζόμενοι στο πιο δυνατό επιχείρημα απ’όλα: Οι μαθητές που χαίρονται να πηγαίνουν στο μάθημα και το απολαμβάνουν, έχουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν το απολαμβάνουν.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών στο Φροντιστήριο μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:

Μέσω τηλεφώνου: 26943362 ή 99699091

Μέσω e-mail: contactgspi@gmail.com