Το παιδί μου είναι έξυπνο και τα καταλαμβαίνει όλα στην τάξη. Χρειάζεται συστηματικό διάβασμα στο σπίτι;

Βεβαίως!Όλοι οι μαθητές πρέπει να διαβάζουν συστηματικά στο σπίτι και να κάνουν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα επανάληψη των καινούργιων γραμματικών φαινομένων και του λεξιλογίου που μάθανε στην τάξη. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι όσο έξυπνο και αν είναι το παιδί μας πάντα πρέπει να είναι οργανωμένο, διαβασμένο και προετοιμασμένο σε κάθε μάθημα ούτως ώστε στο τέλος της χρονιάς να μην έχει κενά ή δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν σε πιο προχωρημένα επίπεδα.

Πρέπει το παιδί μου να διαβάζει περισσότερο γραμματική ή λεξιλόγιο;

Και τα δύο. Για να μάθουμε μια γλώσσα πρέπει να κατακτήσουμε και τη γραμματική και το λεξιλόγιο ούτως ώστε να μπορούμε σε μετέπειτα στάδιο να παράγουμε σωστό γραπτό και προφορικό λόγο. Ποτέ δεν πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή σ’ ένα απο τα δύο γιατί μετά η γλώσσα δεν θα λειτουργεί σαν εργαλείο επικοινωνίας, αλλά σαν ενα μπερδεμένο μείγμα απο δύσκολους κανόνες γραμματικής και αχρείαστα συνώνυμα. Στόχος του φροντιστηρίου μας είναι να βοηθήσει τα παιδιά στο τέλος των σπουδών τους να επικοινωνούν στα Αγγλικά και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δίνεται ίση προσοχή και στη γραμματική και στο λεξιλόγιο.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει το παιδί μου Αγγλικά;

Το παιδί θα σας δείξει πότε είναι έτοιμο για να αρχίσει μια ξένη γλώσσα. Οι διάφορες έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς έχουν δείξει ότι το κάθε παιδί έχει τον χαρακτήρα του και επηρεάζεται αμέσα από αυτόν, αλλά και από το περιβάλλον του (φίλους,οικογένεια, σχολείο). Ένα παιδί που είναι 6 χρονών, αλλά διαβάζει με επιμέλεια τα μαθήματα του είναι σαφώς πιο έτοιμο να ξεκινήσει Αγγλικά σε αντίθεση με ένα παιδί 7 χρονών που δυσκολέυεται να συγκεντρωθεί στην τάξη του στο σχολείο και συνεχώς παραπονιέται οτι δεν αντέχει το διάβασμα. Σίγουρα το παιδί στην πρώτη περίπτωση θα είναι πιο συνεργάσιμο και θα έχει περισσότερη καλή διάθεση για να διαβάσει τα Αγγλικά του, ενώ το παιδί στην δεύτερη περίπτωση-παρόλο που είναι μεγαλύτερο-σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια. Επιπρόσθετα, το να εκτεθεί το παιδί από πολύ μικρή ηλικία (3-4 χρονών) στην Αγγλική Γλώσσα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κουραστεί με τα Αγγλικά αφού οι ίδιες πληροφορίες, όπως είναι η εκμάθηση λεξιλογίου και η παραγωγή προφορικού λόγου με την χρήση εικόνων, τραγουδιών και ούτω καθεξής, θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά για πολλά χρόνια. Στο φροντιστήριο μας δεχόμαστε παιδιά από την ηλικία των 6 χρονών και χρησιμοποιούμε μεθόδους διδασκαλίας που έχουν αποδειχτεί απόλυτα πετυχημένες και αποτελεσματικές. Εξερευνήστε την ιστοσελίδα μας για να ενημερωθείτε άμεσα για τα προγράμματα μας!

Έχω προσέξει ότι το παιδί μου δυσκολεύεται να μάθει το καινούργιο λεξιλόγιο στο σπίτι. Τι μπορώ να κάνω;

To λεξιλόγιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της καινούργιας γλώσσας που μαθαίνει το παιδί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο γονιός να αφιερώνει ώρα στο σπίτι με το παιδί του για να μάθει σταδιακά τις καινούργιες λέξεις. Η συχνής επανάληψη των καινούργιων λέξεων, η συνεχής ανάγνωση παλιών και καινούργιων κειμένων από το βιβλίο του, η χρήση διάφορων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, καθώς και τα έξτρα μαθήματα που γίνονται κάθε Τετάρτη με το ΣΥΣΤΗΜΑ BELT μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να βελτιώσει το λεξιλόγιο του και να θυμάται όλο και περισσότερες λέξεις όσο περνά ο καιρός. Έτσι, συνδυάζοντας γραπτά και οπτικά ερεθίσματα, το παιδί σας θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να το θεωρεί αγγαρεία ή διάβασμα.

Έχω προσέξει ότι κάποια Πανεπιστήμια του εξωτερικού δέχονται και άλλες εξετάσεις εκτός από το IGCSE και το IELTS. Είναι αλήθεια αυτό;

Ναι,αυτό είναι αλήθεια. Προσοχή όμως! Τα πανεπιστήμια που δέχονται εξετάσεις χαμηλού επιπέδου (εκτός δηλαδή από το IELTS και το IGCSE) είναι εκείνα τα πανεπιστήμια που ούτως ή άλλως δέχονται μαζικά φοιτητές ακόμη και με πολύ χαμηλό γενικό βαθμό στο απολυτήριο. Αυτά τα πανεπιστήμια θέλουν μεγάλη προσοχή λόγω του ότι το κύριο ενδιαφέρον τους είναι να προσελκύσουν περισσότερους ξένους φοιτητές. Σε πολλές περιπτώσεις τα “πτυχία” που διαφημίζουν είναι απλά διπλώματα τα οποία δεν αναγνωρίζονται απο την Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορείτε να να επισκεφθείτε εδώ την επίσημη ιστοσελίδα του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (Κ.Υ.Σ.Α.Τ.Σ.) για να ελέγξετε αν το πανεπιστήμιο που σας έχουν προτείνει οι σύμβουλοι σπουδών αναγνωρίζεται ή όχι.

Το παιδί μου έχει δυσκολίες στην έκθεση. Τι μπορώ να κάνω;

Πρώτο και κύριο μην αγχώνεστε!Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να δυσκολεύονται στην παραγωγή γραπτού λόγου ειδικά οταν πρόκειται για μια δεύτερη γλώσσα που ακόμα μαθαίνουν. Ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι να κάνει έξτρα μαθήματα έκθεσης στο φροντιστήριο μας τα οποία γίνονται κάθε Τετάρτη, όπου το παιδί θα έχει την ευκαιρία να καλύψει διάφορα θέματα εκθέσεων, να βελτιώσει τη γραμματική, το λεξιλόγιο και γενικότερα την έκφραση του. Επίσης καλό θα ήτανε το παιδί να αρχίσει να διαβάζει ιστοριούλες και παραμύθια ούτως ώστε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του και να αποκτήσει περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα.

Τι είναι το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΡΤΦΟΛΙΟ ΓΛΩΣΣΩΝ;

Είναι ένας προσωπικός φάκελος όπου αυτοί που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα μπορούν να τεκμηριώσουν και να αποδείξουν τις ικανότητες τους στην γλώσσα αυτή (για παράδειγμα στην Αγγλική Γλώσσα) σύμφωνα με τα επίπεδα που καθορίζονται απο το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, θα αντικατοπτρίζει οτιδήποτε κάνει το παιδί σε θέματα εκμάθησης γλωσσών. Τους ενδιαφέρει δηλαδή, όχι μόνο να αποκτήσουν οι μαθητές το IGCSE του πανεπιστημίου του Cambridge ή το IELTS, αλλά και η πορεία προς την απόκτηση αυτών των προσόντων από μικρή ηλικία. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε εμείς σαν φροντιστήριο και εσείς ως γονείς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά στην απόκτηση αυτών των προσόντων από μικρή ηλικία και να φυλάνε προσεκτικά τα διπλώματα που παίρνουν σε ένα πορτφόλιο.

Τι ακριβώς είναι το ΕΝΙΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ;

Η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως όλοι οι τομείς της ζωής μας επηρεάζονται από αυτή, έτσι και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει αυτή τη προσπάθεια με διάφορους τρόπους δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές που κατέχουν προσόντα να μπορούν να σπουδάσουν και να εργοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό τον λόγο γίνονται προσπάθειες να  υπάρχει ομοιογένεια στην εκμάθηση των Αγγλικών πάνω σε μια ενιαία βάση σε όλες τις χώρες. Έτσι έχει δημιουργηθεί το ΕΝΙΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ που αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες όταν κάποιος κατέχει αυτά τα προσόντα. Εμείς σαν φροντιστήριο συμβαδίζουμε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο τόσο στην διδασκαλία όσο και στις εξετάσεις που δίνουν οι μαθητές μας.

Τεχνολογία εδώ, τεχνολογία εκεί. Γίνεται τελικά υπερβολική χρήση στην τάξη;

Η τεχνολογία σήμερα σαφώς και αποτελεί αναπόσπαστο κομματί στην αίθουσα κάθε εκπαιδευτικού που θέλει να είναι ενήμερος με τις επαναστατικές αλλαγές που γίνονται καθημερινά στον χώρο της εκπαίδευσης. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες, CDs, DVDs είναι λίγα απο τα καινούργια εργαλεία του καθηγητή Αγγλικών.Τα τραγούδια, τα παραμύθια, τα χρώματα και οι δραστηριότητες που παρέχουν σίγουρα μπορεί να είναι δελεαστικά όχι μόνο για τον μαθητή αλλά και για τον καθηγητή που χειρίζεται αυτές τις πληροφορίες. Παρόλ’ αυτά ο σωστός καθηγητής δεν πρέπει να επιτρέπει στις καινούργιες τεχνολογίες να επισκιάσουν το έργο του ως εκπαιδευτικός.Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει ανία και σε κάποιες περιπτώσεις δυσφορία στον μαθητή. Ένας υπολογιστής δεν μπορεί να αγκαλιάσει με αγάπη ένα παιδί, ούτε μπορεί να του προσφέρει την σωστή ψυχολογική υποστήριξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Μια άψυχη οθόνη δεν μπορεί να ενθαρρύνει ένα μικρό παιδάκι, ούτε να του χαμογελάσει για να το κάνει να νιώσει καλύτερα εάν έκανε ένα λαθάκι. Επομένως, η τεχνολογία δεν πρέπει να φοβίζει τον σωστό καθηγητή, αλλά να θεωρείται ως εργαλείο που τον βοηθά να συμπληρώνει το μάθημά του με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο. Καμμία τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ενδιαφέρον, την φροντίδα και τον ουσιαστικό ρόλο που έχει ο καθηγητής στην τάξη.

Για οποιεσδήποτε άλλες απορίες έχετε θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε: 

  • τηλεφωνικώς στο 26943362 ή 99699091 
  • μέσω email
  • αυτοπροσώπως στο φροντιστήριο μας