Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις για τα Αγγλικά
Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τα παιδιά τους ως μαθητές μιας ξένης γλώσσας. Στο άρθρο αυτού του μήνα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε συχνά ερωτήματα που έχουν οι γονείς και οι μαθητές αναφορικά με την εκμάθηση των Αγγλικής Γλώσσας.
Πρέπει το παιδί μου να διαβάζει περισσότερο γραμματική ή λεξιλόγιο;
Και τα δύο. Για να μάθουμε μια γλώσσα πρέπει να κατακτήσουμε και τη γραμματική και το λεξιλόγιο ούτως ώστε να μπορούμε σε μετέπειτα στάδιο να παράγουμε σωστό γραπτό και προφορικό λόγο. Ποτέ δεν πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή σ’ ένα απο τα δύο γιατί μετά η γλώσσα δεν θα λειτουργεί σαν εργαλείο επικοινωνίας, αλλά σαν ένα μπερδεμένο μείγμα απο δύσκολους κανόνες γραμματικής και αχρείαστα συνώνυμα. Ο στόχος στο τέλος των σπουδών τους είναι να μπορούν να επικοινωνούν στα Αγγλικά, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δίνεται ίση προσοχή και στη γραμματική και στο λεξιλόγιο.
Το παιδί μου είναι έξυπνο και τα καταλαβαίνει όλα στην τάξη. Χρειάζεται συστηματικό διάβασμα στο σπίτι;
Βεβαίως!Όλοι οι μαθητές πρέπει να διαβάζουν συστηματικά στο σπίτι και να κάνουν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα επανάληψη των καινούργιων γραμματικών φαινομένων και του λεξιλογίου που μάθανε στην τάξη. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι όσο έξυπνο και αν είναι το παιδί μας πάντα πρέπει να είναι οργανωμένο, διαβασμένο και προετοιμασμένο σε κάθε μάθημα ούτως ώστε στο τέλος της χρονιάς να μην έχει κενά ή δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν σε πιο προχωρημένα επίπεδα.
Έχω προσέξει ότι κάποια Πανεπιστήμια του εξωτερικού δέχονται και άλλες εξετάσεις εκτός από το IGCSE και το IELTS. Είναι αλήθεια αυτό;
Ναι,αυτό είναι αλήθεια. Προσοχή όμως! Τα πανεπιστήμια που δέχονται εξετάσεις χαμηλού επιπέδου είναι εκείνα τα πανεπιστήμια που ούτως ή άλλως δέχονται μαζικά φοιτητές ακόμη και με πολύ χαμηλό γενικό βαθμό στο απολυτήριο. Αυτά τα πανεπιστήμια θέλουν μεγάλη προσοχή λόγω του ότι το κύριο ενδιαφέρον τους είναι να προσελκύσουν περισσότερους ξένους φοιτητές. Σε πολλές περιπτώσεις τα “πτυχία” που διαφημίζουν είναι απλά διπλώματα τα οποία δεν αναγνωρίζονται απο την Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (Κ.Υ.Σ.Α.Τ.Σ.) για να ελέγξετε αν το πανεπιστήμιο που σας έχουν προτείνει οι σύμβουλοι σπουδών αναγνωρίζεται ή όχι:
Το παιδί μου έχει δυσκολίες στην έκθεση. Τι μπορώ να κάνω;
Πρώτο και κύριο μην αγχώνεστε!Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να δυσκολεύονται στην παραγωγή γραπτού λόγου ειδικά όταν πρόκειται για μια δεύτερη γλώσσα που ακόμα μαθαίνουν. Ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι το παιδί να αρχίσει να διαβάζει ιστοριούλες και παραμύθια ούτως ώστε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του και να αποκτήσει περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα. Επιπρόσθετα, στις μέρες μας το Διαδίκτυο προσφέρει αμέτρητες επιλογές με βιντεάκια, παιχνίδια και ιστοσελίδες που μπορούν να βελτιώσουν τον γραπτό λόγο του παιδιού και να το κάνουν να αγαπήσει τη γραφή (Δέστε προηγούμενα μας άρθρα για ιδέες).
Τι ακριβώς είναι το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ξένων Γλωσσών;
Η Κύπρος μας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως όλοι οι τομείς της ζωής μας επηρεάζονται από αυτή, έτσι και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει αυτή τη προσπάθεια με διάφορους τρόπους δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές που κατέχουν προσόντα να μπορούν να σπουδάσουν και να εργοδοτηθούν σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό τον λόγο γίνονται προσπάθειες να υπάρχει ομοιογένεια στην εκμάθηση των Αγγλικών πάνω σε μια ενιαία βάση σε όλες τις χώρες. Έτσι έχει δημιουργηθεί το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ξένων Γλωσσών που αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες όταν κάποιος κατέχει αυτά τα προσόντα.
Έχω προσέξει ότι το παιδί μου δυσκολεύεται να μάθει το καινούργιο λεξιλόγιο στο σπίτι. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;
To λεξιλόγιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της καινούργιας γλώσσας που μαθαίνει το παιδί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο γονιός να αφιερώνει ώρα στο σπίτι με το παιδί του για να μάθει σταδιακά τις καινούργιες λέξεις. Η συχνής επανάληψη των καινούργιων λέξεων, η συνεχής ανάγνωση παλιών και καινούργιων κειμένων από το βιβλίο του, η χρήση διάφορων ιστοσελίδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, καθώς και η χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων όπως είναι το e-Book (το βιβλίο του μαθητή σε ψηφιακή μορφή) μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να βελτιώσει το λεξιλόγιο του και να θυμάται όλο και περισσότερες λέξεις όσο περνά ο καιρός. Έτσι, συνδυάζοντας γραπτά και οπτικά ερεθίσματα, το παιδί σας θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να το θεωρεί αγγαρεία ή διάβασμα.