Πώς να ενθαρρύνω το έφηβο παιδί μου να διαβάζει στο σπίτι;

Πώς να ενθαρρύνω το έφηβο παιδί μου να διαβάζει στο σπίτι;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που οι γονείς αντιμετωπίζουν στο σπίτι είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για διάβασμα από τα έφηβα παιδιά τους. Η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία το παιδί αντιμετωπίζει πολλές αλλαγές, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι έφηβοι να έχουν έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το διάβασμα στο σπίτι. Αυτό δυστυχώς πολλές φορές οδηγεί σε καβγάδες και έντονες συζητήσεις μεταξύ γονιών και εφήβων. Ο Θουκυδίδης όμως, πολύ εύστοχα είχε πει πως “Τόσο η νεότητα, όσο και το γήρας, χωρίς αλληλεγγύη δεν κατορθώνουν τίποτε”. Επομένως, είναι καλύτερο να δουλεύουμε ως ομάδα με το έφηβο παιδί μας, προσπαθώντας να μιλήσουμε μαζί του και να το παροτρύνουμε με έμμεσους και επικοινωνιακούς τρόπους να ενδιαφερθεί για το διάβασμα στο σπίτι. Ποιοί είναι αυτοί; Διαβάστε το άρθρο μας για να μάθετε!

  1. Προσπαθήστε να συνδέσετε τα μαθήματα που έχουν στο σχολείο ή στο φροντιστήριο μαζί με τα οφέλη που θα έχουν αργότερα στον πραγματικό κόσμο. Αποφύγετε να είστε αόριστοι σχετικά με τα καλά του σχολείου και της απόκτησης ενός διπλώματος με καλό βαθμό και γίνετε πιο συγκεκριμένοι. Συζητήστε μαζί τους για να ανακαλύψετε τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν και προσπαθήστε να τους εξηγήσετε πως για να πετύχουν τους στόχους τους πρέπει να κοπιάσουν όταν είναι μαθητές. Για παράδειγμα, μπορεί ο έφηβος σας να ισχυρίζεται πως δε χρειάζεται τα Αγγλικά επειδή δε θα σπουδάσει στην Αγγλία. Εσείς μπορείτε να βρείτε πραγματικές αγγελίες από εφημερίδες και περιοδικά σχετικά με το επάγγελμα που τον ενδιαφέρει. Δείξετε του πως οι ξένες γλώσσες είναι από τα πιο σημαντικά προσόντα που χρειάζονται. Έτσι η συζήτηση σας δε θα είναι γενική και αόριστη, αλλά θα έχετε στοιχεία και αποδείξεις για το πόσο σημαντικά είναι τα μαθήματα και το διάβασμα στη ζωή του.

  1. Μην ξεχνάτε πως οι έφηβοι έχουν ανάγκη να τους χειριζόμαστε σαν να είναι “μεγάλοι” και όχι σαν “μικρά παιδάκια”. Αφήστε τους να διαβάζουν όπως και όποτε οι ίδιοι νιώθουν καλύτερα και όχι σύμφωνα με τον τρόπο που αισθανόμαστε εμείς ως γονείς πως οι έφηβοι μας θα είναι πιο παραγωγικοί. Εάν νιώσουν πως μπορούν να διαβάζουν σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, για παράδειγμα να έχουν δυνατή μουσική ή να διαβάζουν παρέα με ακόμη ένα φίλο τους, τότε θα αισθανθούν πως τους δείχνετε εμπιστοσύνη και πως δεν είναι μικρά παιδιά πλέον. Συνεπώς, ως “μεγάλοι” πλέον θα φροντίζουν να γίνουν και πιο ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι με τα μαθήματα τους.

  1. Μην αγχώνεστε συνέχεια γι’ αυτούς. Η υπερβολική πίεση, η συνεχής συζήτηση για τα μαθήματα και το σχολείο, ακόμη και οι φωνές και οι τσακωμοί μπορούν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε πως η εφηβεία είναι μια περίοδος στη ζωή ενός παιδιού που γίνονται πολλές αλλάγες και ανακατατάξεις και σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Σε αυτή τη φάση της ζωής τους έχουν να αντιμετωπίσουν πίεση από παντού. Οπότε, ίσως είναι καλύτερα σε αυτό το στάδιο να είστε περισσότερο επικοινωνιακοί και ήρεμοι, παρά αγχωμένοι και πιεστικοί.

  1. Χαλαρώστε λίγο με τα μαθήματα και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Εάν τους βλέπετε ότι μια μέρα δεν έχουν όρεξη για διάβασμα λόγω διάφορων καταστάσεων, όπως μια ερωτική απογοήτευση ή ένας τσακωμός με τον κολλητό τους, δείξετε κατανόηση και προσπαθήστε να το συζητήσετε μαζί τους. Ενθαρρύνετε τους να μην απομονώνονται στο δωμάτιο τους παρέα με το κινητό ή τον υπολογιστή και προτείνετε τους μια έξοδο που θα απολαύσετε μαζί. Μπορείτε να πάτε μαζί μια βόλτα στα καταστήματα ή να παρακολουθήσετε στον κινηματογραφό την τελευταία ταινία με τον αγαπημένο τους ηθοποιό. Περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί σας οι έφηβοι θα νιώσουν πιο κοντά σας και μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να συζητήσουν μαζί σας τον λόγο που δεν μπορούν να μελετήσουν στο σπίτι. Πού ξέρετε; Ίσως μπορείτε να τους βοηθήσετε να βρουν και μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

  1. Καλύτερα να επικεντρώνεστε στη προσπάθεια του παιδιού σας να διαβάζει, παρά στον βαθμό που θα πάρει στο τέλος. Εάν ο έφηβος σας συνειδητοποιήσει πως ακόμη και η προσπάθεια του εκτιμάται, τότε όσο περνά ο καιρός θα προσπαθεί όλο και περισσότερο.

Καλές επιτυχίες και καλό διάβασμα!

36