Σπουδές στην Αγγλία: Πώς να γράψουμε το τέλειο Personal Statement

Σπουδές στην Αγγλία: Πώς να γράψουμε το τέλειο Personal Statement

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι η περιόδος που τα παιδιά προετοιμάζουν τις αιτήσεις τους για τις σπουδές τους στην Αγγλία, καθώς οι αιτήσεις στα περισσότερα προγράμματα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της αίτησης τους είναι το Personal Statement, ένα κείμενο γραμμένο από τους ίδιους, στο οποίο θα παρουσιάσουνε τις ικανότητες τους, τα ενδιαφέροντα τους και τους λόγους για τους οποίους πιιστεύουνε πως θα είναι οι ιδανικοί μαθητές για το πανεπιστήμιο που τους ενδιαφέρει. Ο Αντουάν Ντε Σαιντ- Εξυπερύ είχε πει κάποτε πως “Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή.” Πώς όμως θα γράψουμε ένα δυνατό Personal Statement το οποίο θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τους υπόλοιπους χιλιάδες υποψηφίους; Διαβάστε το άρθρο μας για συμβουλές!

Πριν να γράψετε το Personal Statement

1.Κάνετε κάποιες πρόχειρες σημειώσεις πριν αρχίσετε να γράφετε για τον εαυτό σας. Σκεφτείτε και σημειώστε τα ενδιαφέροντα σας, τα χόμπι σας και τις φιλοδοξίες σας για να είστε προετοιμασμένοι όταν θα γράψετε το Personal Statement σας.

2.Επίσης καλό θα ήταν πριν να γράψετε το Personal Statement να αποφασίσετε για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών αντί για διάφορα προγράμματα. Μην ξεχνάτε πως το ίδιο κείμενο θα σταλεί σε όλα τα πανεπιστήμια που κάνετε αίτηση οπότε πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να γίνετε χημικός ή ψυχολόγος. Διαφορετικά θα δυσκολευτείτε αρκετά να γράψετε ένα δυνατό Personal Statement που θα δείχνει ενθουσιασμό για το αντικείμενο σας.

3.Μην αντιγράψετε ένα Personal Statement που μπορεί να βρείτε στο Διαδίκτυο και να το παρουσιάσετε ως δικό σας. Τα πανεπιστήμια ελέγχουν αμέσως τα Personal Statements που λαμβάνουν και σε περίπτωση που ανακαλύψουν πως κάνατε λογοκλοπή δε θα δεχτούν την αίτηση σας όσο καλοί υποψήφιοι και αν θεωρείστε.

Όταν γράφετε το Personal Statement

To Personal Statement πρέπει να έχει σωστή και καθαρή δομή:

1η και 2η Παράγραφος

Γράψετε για το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και εξηγήστε τους λόγους που σας οδήγησαν να ακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα. Επίσης συμπεριλάβετε κάποια μαθήματα που κάνετε στο σχολείο που σχετίζονται με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να σπουδάσετε Νομική μπορείτε να αναφερθείτε στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο προωθεί τη δημιουργία κριτικής σκέψης.Εκτός από το παρόν, μιλήστε και για το μέλλον και αναφερθείτε με ενθουσιασμό στους μελλοντικούς σας στόχους και για το τι θέλετε να πετύχετε αφού τελειώσετε το πανεπιστήμιο.

3η Παράγραφος

Μιλήστε για τον εαυτό σας για να τους πείσετε πως είστε ο ιδανικός υποψήφιος για το πανεπιστήμιο τους. Γράψετε για την εργατικότητα σας, την οργανωτικότητα σας και άλλες ικανότητες που έχετε. Επίσης σε αυτή την παράγραφο αναφερθείτε σε κάποια κατορθώματα σας ή δραστηριότητες σας εντός σχολικού πλαισίου. Η συμμετοχή σε σεμινάρια, η ενεργός δράση σε μαθητικά συμβούλια ή η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές σχολικές παραστάσεις θα δώσουν άλλη δυναμική στο Personal Statement σας.

4η και 5η Παράγραφος

Μιλήστε γενικά για τον εαυτό σας, αλλά μην ξεχνάτε να συνδέσετε τις ικανότητες σας με τον χαρακτήρα σας ή-ακόμη καλύτερα-και με το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμείτε να ακολουθήσετε. Έχετε κάποια ενδιαφέροντα και χόμπι πέρα του σχολείου όπως το ποδόσφαιρο, η ζωγραφική, το θέατρο; Γράψετε για αυτά και συνδέστε τα με την προσωπικότητα σας. Για παράδειγμα, το να παίζετε σε μια ομάδα καλαθόσφαιρας τα απογεύματα σας έμαθε να λειτουργείτε υπό συνθήκες πίεσης ή να σκέφτεστε σαν ομάδα και όχι σαν ένα άτομο. Τέλος θα ήταν καλό να αναφερθείτε σε οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία είχατε είτε αυτό ήταν μια καλοκαιρινή δουλειά ή εθελοντική εργασία. Αυτό θα δείξει πως είστε εργατικοί και υπεύθυνοι. Εάν αυτή η εργασία σχετίζεται και με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει αυτό θα είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα για σας ως υποψήφιος.

Αφού γράψετε το Personal Statement

1.Αφού ολοκληρώσετε το κείμενο σας ελέγξτε εάν είναι σωστή η σύνταξη σας, η ορθογραφία σας, η γραμματική σας και η γενική εικόνα του Personal Statement σας.

2.Ζητήστε από τους γονείς σας ή τους καθηγητές σας να διαβάσουνε το Personal Statement σας ούτως ώστε να σιγουρευτείτε πως δεν παραλείψατε κάτι.

3.Σιγουρευτείτε πως το κείμενο σας δεν είναι πολύ μεγάλο και, εάν χρειαστεί, αφαιρέστε και λέξεις. Λάβετε υπόψη πως στην αίτηση σας δίνονται μόνο 47 γραμμές ή 4000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών. Μην ξεχνάτε πως ένα κείμενο 47 γραμμών δεν σημαίνει πως είναι καλύτερο από ένα που είναι 30. Δεν είναι η έκταση, αλλά το περιεχόμενο που μετράει.

Καλές Επιτυχίες!