7 Μαθήματα Ζωής που παίρνουμε από τα παιδιά μας

7 Μαθήματα Ζωής που παίρνουμε από τα παιδιά μας

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία οι γονείς έχουν την ευκαιρία να περάσουν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις νιώθουμε, ως μεγαλύτεροι,την ανάγκη να εκμεταλλευτούμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο που περνούμε μαζί τους για να τα καθοδηγήσουμε, να τα διδάξουμε και να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν την ζωή.Έχουμε σκεφτεί ποτέ όμως πως θα ήταν να γινόμαστε εμείς για μία στιγμή οι “μαθητές” και να παρατηρούσαμε τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά;

Ο William Saroyan είχε πει-πολύ εύστοχα-κάποτε πως “Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι η ζωή”. Πολλές φορές μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας άφησαν το στίγμα τους στο κόσμο των ενηλίκων: η Anne Frank άγγιξε τις ψυχές πολλών ανθρώπων με το ημερολόγιο της και την περιγραφή του Ολοκαυτώματος από την δική της “παιδική” σκοπιά. Πιο πρόσφατα, ο Charlie Simpson με το ποδήλατο του έδειξε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, συγκεντρώνοντας το ποσό των £120,000 για να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους της Αϊτής. Ποιές είναι, λοιπόν, αυτές οι μεγάλες αλήθειες για τη ζωή που μπορούμε να μάθουμε από ένα παιδί;

1.Να κυνηγούμε αυτό που θέλουμε με όλη μας την καρδιά!

Όταν ένα παιδί επιθυμεί κάτι, προσπαθεί να το αποκτήσει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους και τα εμπόδια. Σκεφτείτε πόσες φορές βρεθήκατε σε ένα παιχνιδότοπο και είδατε απηυδισμένους γονείς να προσπαθούν μάταια να πείσουν τα παιδιά τους πως είναι ώρα να σταματήσουν το παιχνίδι και να πάνε σπίτι. Οι περισσότεροι μικροί δείχνουν απίστευτη επιμονή και υπομονή για να καταφέρουν αυτό που θέλουν, στέλνοντας το μήνυμα σε εμάς τους μεγάλους πως για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα μας δεν πρέπει να τα παρατούμε, αλλά να επιμένουμε ακόμη περισσότερο, αδιαφορώντας για τα “όχι” και τα “μη” του υπόλοιπου κόσμου.

2. Να εκτιμούμε περισσότερο τις φιλίες μας!

Κάνετε ένα ταξίδι με το μυαλό σας πίσω στον χρόνο και θυμηθείτε πως ο καλύτερος σας φίλος ήταν ο κόσμος σας όταν ήσασταν παιδί. Για τα παιδιά οι φίλοι τους είναι ο μεγαλύτερος τους θησαυρός και προσπαθούν με κάθε τρόπο να περνούν χρόνο μαζί τους και να κάνουν διασκεδαστικές και καινούργιες δραστηριότητες. Ακόμη και ο πιο δυνατός, ο πιο πετυχημένος, ο πιο μοναχικός άνθρωπος χρειάζεται, εκτός από την οικογένεια του, φίλους που θα τον αγαπούν και θα τον στηρίζουν στην ζωή του. Τα παιδιά μας υπενθυμίζουν πως πρέπει να εκτιμούμε και να φροντίζουμε τους φίλους μας περισσότερο, γιατί όπως είχε πει ο Khalil Gibran, “Μέσα στη γλύκα της φιλίας υπάρχει γέλιο και μοίρασμα χαράς”.

3.Το γέλιο είναι ζωή!

Έρευνες έχουν δείξει πως σε μέσο όρο τα παιδιά γελάνε 400 φορές την ημέρα, ενώ οι μεγαλύτεροι 15 φορές την ημέρα. Το άγχος και η πίεση της καθημερινότητας έχουν μειώσει κατά πολύ το γέλιο των ενηλίκων. Παρόλ’ αυτά, οι επιστήμονες μας υπενθυμίζουν συνεχώς πως το γέλιο μειώνει το άγχος, καταπολεμά την κατάθλιψη, ανακουφίζει τον πόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παραδειγματιστείτε από τα παιδιά, λοιπόν, και κάνετε το γέλιο καθημερινή συνήθεια.

4.Να είμαστε γενναίοι και να ρισκάρουμε περισσότερο!

Για ένα παιδί, η ζωή φαντάζει ακίνδυνη και, επομένως, παίρνει ρίσκα χωρίς να περιορίζεται από τον φόβο της αποτυχίας και της ντροπής. Τα παιδιά προχωρούν μπροστά με θάρρος και αποφασιστικότητα, πιστεύοντας πως στο τέλος θα τα καταφέρουν και θα δικαιωθούν. Ίσως εμείς οι μεγάλοι θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι εάν “ξεβολευόμασταν” από την ασφάλεια της ρουτίνας μας και ρισκάραμε περισσότερο στην ζωή μας!

5.Να θυμόμαστε πάντα πως, εκτός από δουλειά, η ζωή μας θέλει διασκέδαση!

Όταν ήμασταν μικροί το παιχνίδι ήταν για μας η μεγαλύτερη χαρά. Ανυπομονούσαμε να τρέξουμε, να παλέψουμε, να διασκεδάσουμε. Μεγαλώνοντας η ζωή μας γεμίζει με ευθύνες και καθήκοντα, με αποτέλεσμα ο όρος “διασκέδαση” να είναι ανύπαρκτος στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Πάρτε παράδειγμα από τα παιδιά και βγείτε έξω, χαλαρώστε, χορέψετε, τραγουδήστε και χαρείτε με όλη σας την ψυχή γιατί, όπως είπε ο Ralph Waldo Emerson, “το μεγαλύτερο ταλέντο στην ζωή είναι να ξέρεις πως να παίζεις”.

6.Να είμαστε περισσότερο δημιουργικοί!

Ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς παρατηρούμε καθημερινά τα παιδιά να φτιάχνουν σπίτια από πηλό, να βλέπουν με τα μάτια τους τον κήπο του σπιτιού τους ως άλλη ζούγκλα του Αμαζόνιου ή να ζωγραφίζουν δράκους και κάστρα στα τετράδια τους. Μεγαλώνοντας, η αστείρευτη φαντασία της παιδικής μας ηλικίας σταδιακά εξαφανίζεται. Σκεφτείτε όμως πόσο διαφορετική θα ήταν η προσωπική και η επαγγελματική μας ζωή εάν είχαμε έστω και το ⅙ της δημιουργικότητας των παιδιών στην καθημερινότητα μας.

7.Να παρατηρούμε και να εκτιμούμε τα απλά πράγματα στην ζωή!

Ο Jim Rohn είχε πει κάποτε πως “Τα παιδιά παρατηρούν πως εργάζονται τα μυρμήγκια ενώ οι ενήλικες τα πατούν.” Ίσως στον δρόμο προς την ενηλικίωση να ξεχάσαμε πως είναι να απολαμβάνουμε μία βόλτα με ένα καλό φίλο ή μία καλή ταινία. Οι μικρές χαρές είναι αυτές που δίνουν στην ζωή μας χαρά και νόημα και πολλές φορές στον “ενήλικο” κόσμο, των γρήγορων ταχυτήτων και των γεμάτων προγραμμάτων, θεωρούμε ως σπατάλη χρόνου να δούμε ένα ηλιοβασίλεμα ή να κολυμπήσουμε σε μία ερημική παραλία. Τα παιδιά μάς υπενθυμίζουν πως η ζωή είναι γεμάτη μικρά θαύματα τα οποία αξίζουν τον πολύτιμο μας χρόνο.

*Εάν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα γι’ αυτό το θέμα μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξαιρετική ομιλία της Adora Svitak για το τι μπορούμε να μάθουμε από τα παιδιά στο Διαδίκτυο: http://www.ted.com/talks/adora_svitak

Καλό Καλοκαίρι σε όλους!

41