Συναισθηματική Νοημοσύνη και Παιδιά
Η συναισθηματική νοημοσύνη (Εmotional Intelligence ή αλλιώς…ΕQ) είναι ένας όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Τι εννοούμε ακριβώς όταν λέμε πως ένα παιδί έχει υψηλό ΕQ; Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει. Είναι επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματά του όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η οικογενειακή ζωή είναι το πρώτο σχολείο της συναισθηματικής μάθησης. Πώς μεγαλώνουμε, λοιπόν, ένα τέτοιο παιδί σε μια εποχή που τα tablets και τα smartphones μονοπωλούν σχεδόν όλο του τον ελεύθερο χρόνο;
Αγκαλιάζουμε συχνά το παιδί μας
Όταν αγκαλιάζουμε το παιδί μας παράγεται στο σώμα μας η ορμόνη της αγάπης, η οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη επηρεάζει μεγάλο αριθμό νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και βοηθά εξαιρετικά στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Ζητούμε από το παιδί μας να μας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού
Όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, οι έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που έχουν κάποια καθήκοντα στο σπίτι έχουν υψηλό το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και αντιμετωπίζουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο δύσκολες ή αγχωτικές καταστάσεις μεγαλώνοντας.
Παίζουμε με τα παιδιά μας όσο πιο συχνά μπορούμε
Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητα μας είναι εξαιρετικά απαιτητική, γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες. Η εύκολη λύση όταν επιστρέφουμε στο σπίτι το βράδυ είναι να καθίσουμε μπροστά από την τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ιδιαίτερη επαφή με τα παιδιά μας. Όμως, το παιχνίδι είναι ένα τεράστιο μέρος της ζωής ενός παιδιού. Ο Lawrence Cohen είχε πει κάποτε “Τα παιδιά δεν λένε ‘Είχα δύσκολη μέρα, μπορούμε να μιλήσουμε;’ Λένε ‘Θα παίξεις μαζί μου;” Εάν επιθυμούμε τα παιδιά μας να έχουν δημιουργικές σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και να προσηλώνονται στους στόχους στο μέλλον, τότε θα ήταν καλή ιδέα να αφήσουμε το κινητό μας στην άκρη για λίγο και να παίξουμε μαζί τους.
Αφιερώνουμε χρόνο στις εμπειρίες
Σκεφτείτε ποια ήταν η πιο σημαντική ανάμνηση της παιδικής σας ηλικίας. Είμαστε σίγουροι πως θυμάστε μια μέρα που ζήσατε μια πρωτόγνωρη εμπειρία με τους γονείς σας, αντί για ένα νέο παιχνίδι που πήρατε. Τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν θα θυμούνται πως είχαν το τελευταίο smartphone, αλλά θα θυμούνται τις μέρες που που βγήκαν βόλτα με τη μαμά ή που έπαιζαν παιχνίδια με τον μπαμπά στην παραλία γεμάτα ανεμελιά. Ο ποιοτικός χρόνος που περνούν τα παιδιά με τις οικογένειες τους είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη μελλοντική τους συναισθηματική εξέλιξη, αφού μέσα από αυτές τις εμπειρίες θα μάθουν να εκτιμούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και τους σημαντικούς, δεσμούς ζωής που μας συνδέουν όλους.
Διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά από τη βρεφική ηλικία
Τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων και διαθέτουν την ικανότητα της ενσυναίσθησης, του να μπορεί δηλαδή κάποιος να μπει στη θέση του άλλου. Ο κόσμος των βιβλίων είναι η ιδανική μέθοδος για να καλλιεργήσουμε αυτές τις σημαντικές δεξιότητες στα παιδιά. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να ξεκινήσει από τους γονείς από τη βρεφική ηλικία και να συνεχιστεί από τα παιδιά μεγαλώνοντας. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας όχι μόνο να επικοινωνούν, αλλά και να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους, δείχνοντας σεβασμό στους συνανθρώπους τους.